søndag 10. oktober 2010

Graffiti

Det kom til Norge på midten av 80-tallet. Noen oppfatter det som rent hærverk mens andre ser på det som en måte å uttrykke seg på i det offentlige rom. Er graffiti og tagging et problem for samfunnet? Eller finnes det løsninger som kan sørge for at taggerne ikke lenger er et problem, men heller blir sett på som kunstnere?

”Vi kaller det verken graffiti eller tagging. For oss er alt hærverk,” sier informasjonssjef for t-banen i Oslo, Bjørn Rydmark. Det koster t-banen omtrent 30-millioner kroner i året fjerne malinga. ”De som driver med dette er kjeppjaget over hele verden. Kan de ikke få ut virketrangen på en måte som ikke er destruktive for fellesskapet?” sier Rydmark.

Mange ser på graffiti som hærverk og et problem for samfunnet. Det blir brukt masse penger og ressurser på å fjerne tagging fra vegger og jernbanevogner og politikerne bruker mye tid på å diskutere hvordan de skal bli kvitt problemet med ulovlig graffiti. Noen mener at løsningen kan være å lage vegger som det er lovlig å tagge på. ”Det er ikke mange gode alternativer for unge talenter som har lyst til å bli god i denne uttrykksformen. Én lovlig graffitivegg i hele Oslo, er tilbudet,” sier taggeren Marius (16).

Bystyremedlemmene Mazyar Keshvari og Jøran Kallmyr fra FrP mener at en lovlig vegg bare gjør problemet med tagging enda større. ”Etter at bystyret vedtok å innføre lovlige vegger, har det blitt betraktelig mer tagging over hele byen, ikke bare rundt Hausmania. Politiet mener at lovlige vegger fungerer som et rekrutteringssted eller treningslerret for taggere”, sier Keshvari. FrP-politikerne har sammen fremmet et forslag om å forby alle slags former for tagging og graffiti. De ønsker å avskaffe ordningen med lovlige vegger, fordi de mener at ordningen bare oppfordrer til mer ulovlig tagging.

Rita Rohdin Nyhuus har en master i Street Art og hun mener at folk bør ha et mer nyansert bilde til gatekunst. ”For alle er ikke pøbler som bare vil ødelegge,” sier hun. Hun mener at det er feil at bare de store bedriftene med masse penger skal få lov til å utrykke seg i det offentlige rom. Gatekunst bidrar til at folk som ikke har så god råd kan få muligheten til å uttrykke seg.

For de som ikke forstår gatekunstens uttrykk kan graffiti virke som hærverk og ødeleggelse av bybildet. Oslo sporveier bruker masse penger på å fjerne graffiti fra vognene på trikken og t-banen, men er en vegg der det er lovlig å tegne graffiti løsningen for å forhindre at taggerne maler på steder som kommunen ikke ønsker de skal male på? FrP er tydeligvis veldig uenige i at en lovlig vegg kan løse problemet, men derimot forstørrer problemet med ulovlig graffiti.

Kilder:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar